Calculatorul este un dispozitiv electronic care se utilizeaza atat pentru editarea textelor, pentru divertismen (ascultare muzica, vizionare de filme etc.) cat si pentru realizarea de calcula matematice, diagrame etc.
Data este una dintre cele cinci componente ale unui sistem de calcul (sistem informatic) pe langa operatorul uman, programe (proceduri), componenete software si componente hardware. Acestea sunt folosite pentru a descrie diverse evenimente, dar in acelasi timp pot fi informatii obtinute in urma realizarii unui proces (eveniment).
Data elementara reprezinta o entitate indivizibila atat in raport cu informatia pe care o reprezinta cat si in raport cu procesorul care o prelucreaza. O data elementara este caracterizata de urmatorul triplet: identificator, atribut valoare unde:
Definitie: Tipul datei defineste apartenenta datei la o anumita clasa de date, caruia ii corespunde un anumit model de reprezentare interna. Tipul datei este definit de dubletul (V,O) unde:
Cele mai multe sisteme de calcul accepta urmatoarele tipuri de date:
A. Tipul numeric Acest tip a fost implementat pentru reprezentarea numerelor intregi si reale, pozitive si negative (numere cu semn) si pentru a realiza majoritatea operatiilor matematice intalnite in practica.
Constantele de tip numeric se reprezinta prin numere cu semn sau fara semn, folosindu-se punctul pentru separarea partii intregi de cea zecimala. (Ex: 2, -2, 2.578, -125.245)
In cadrul tipului numeric se pot defini subtipuri ca de exemplu: subtipul byte (octet) sau subtipul intreg (pentru reprezentarea numerelor intregi), subtipul real simpla sau dubla precizie. Reprezentarea in memoria interna se face prin convertirea numarului in format binar. In functie de subtipul ales se rezerva o anumita zona de memorie interna (1 octet, 2 octeti, 4 octeti etc.). Lungimea zonei de memorie interna a datei determina domeniul de definitie al datelor de acel tip (valoarea minima si maxima). De exemplu domeniul de definitie al datelor de tip byte este [0 - 255].
B. Tipul sir de cactere Acest tip a fost implementat pentru reprezentarea unei multimi de caractere care este tratata ca un tot unitar. In memoria interna fiecare caracter din sir se reprezinta prin codul sau din ASCII (multimea codurilor)
Constantele de tip sir de caractere se specifica prin multimea ordonata de caractere care compun sirul, delimitata in functie de sistemul de calcul. In general se folosesc apostrof ('Buna ziua') sau ghilimele ("Buna ziua"). Unele sisteme de calcul pot folosi mai multe tipuri de delimitatori. Se defineste lungimea unui sir de caractere numarul de caractere din sir (Ex: sirul "Buna ziua" are lungimea 9, luandu-se in calcul si caracterul spatiu). Se defineste sirul vid sirul de lungime zero ("")
C. Tipul logic sau boolean - a fost implementat pentru reprezentarea datelor carenu pot lua decat doua valori: adevarat (TRUE) sau fals (FALSE)